vrijdag 12 april 2013

Detox!

Er is een andere wind gaan waaien hier in huis. Was ik vorige week nog gedemotiveerd wat het nemen van twee dingen groente & fruit betreft, de afgelopen vijf dagen HEB ik me toch een groei doorgemaakt. Ik sta er zelf van te kijken.

Het komt allemaal door...
Deze stapel boeken. Sinds ik ze leende bij de bieb liggen mijn geliefde romans verwaarloosd in een hoek en lees ik alleen nog maar over voeding. Met name de verhalen van mensen die ongelooflijk opknapten door een veranderd voedingspatroon. "Kan het ècht zo'n verschil maken?" dacht ik ademloos lezend.
De schrijfster van dit boek bijvoorbeeld, Cherie Calbom, was op haar dertigste uitgeput, moe, had hypoglykemie, pms en vele soorten allergieën. Zelfs werken werd teveel. "Wat heb ik te verliezen" dacht ze. Ze nam ontslag, sloeg meubels op en trok bij haar ouders in.
Daar kocht ze een sapmachine, las alles wat los en vast zat over voeding en begon met een sapvast-dieet van een week. Vervolgens hield ze zich een zomer lang aan een uiterst gezond anti-candida-dieet van o.a. groentesappen, geen vlees en suikers en vastte af en toe telkens een paar dagen. Na die zomer van zorgvuldig eten en drinken was ze van haar hypoglykemie af, van de pms en van bijna al haar allergieën. Sindsdien schrijft ze gepassioneerd over voeding en sap.

Hier kun je haar geschiedenis lezen (onderaan de bladzijde). Het is een hoopvol verhaal.
Bij alle verhalen die ik lees springt telkens één thema eruit: onze lichamen slaan giftige (milieu)stoffen op en om te kunnen ontgiften heeft je lijf gezonde rijke voeding nodig. Iets wat gewoon niet lukt met eten wat gemaakt is in een fabriek. Rijke voedingstoffen zijn te vinden in groente en fruit, en sappen daarvan maken is een bijzonder effectieve manier.
"Mmm" dacht ik - alert geworden "laat ik maar snel een sapje maken uit Het grote Sap & Smoothie Boek".Trouwens een erg fijn boek. Het staat boordevol sap en smoothie recepten; ik zit er regelmatig voor m'n plezier in te bladeren.Maar goed, ik ben inmiddels zo gegrepen door het besef dat een gezond dieet dingen kan veranderen in je lijf dat ik popel om een reinigingsdieet te doen. In bovenstaande boeken staan daar namelijk allerlei richtlijnen voor.

Toch, ik heb bedacht dat rustig opbouwen me het verste zal brengen - no stress! Deze week heb ik dus een paar dingen gekozen uit het zogenaamde "zesweekse reinigingsdieet" om als nieuwe koers aan te houden. En dat zijn (hou je vast) geen koffie, geen suikerhoudende producten EN droogborstelen.

Tja, dat droogborstelen, dat leek me eerst niks hoor, maar het is fantastisch zeg!!! Het is geen moeite, en het voelt alsof je een rondje sauna hebt gedaan; zo zacht en doorbloed voelt je huid erna aan. Het principe erachter is dat de huid ons grootste uitscheidingsorgaan is en je via het droogborstelen het proces van ontgiften stimuleert. Het kost vijf minuten voordat je onder de douche stapt en wow; hoe alive and kicking kun je zijn aan het begin van de dag.
Hier vind je er een (amerikaans) filmpje van.
Terug naar mijn boekenstapel. Dit boek kreeg ik in 1995 voor mijn verjaardag van vrienden:

 

Destijds maakte ik wel eens een sapje, maar vandaag de dag wordt het boek pas echt dagelijks gebruikt. Ik ben er heel blij mee!


 


En nu drink ik dus dagelijks een groente of fruitsap tijdens mijn elf-uur-pauze-momentje, inplaats van mijn innig gekoesterde cappuccino. De eerste dag dacht ik: dit is té erg. Maar nu op dag vier voelt het al goed. 
Ik ben stiekem eigenlijk best tevreden en trots dat ik het doe. 

Fijn weekend!9 opmerkingen:

 1. Inspirerend zeg! Ik ben net begonnen met groene smoothies en ik ben benieuwd wat het gaat brengen. Mijn ene ochtend-cappuccino ga ik voorlopig niet opgeven, hoor! :-)

  groetjes,
  Marieke

  mamadoggie.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh! Nelleke, wat ben je weer goed bezig! Door jou probeer ik nu eindelijk ook eens wat nieuwe dingen uit en maakte ik gisteren courgettesoep. Dank je wel voor alles wat je deel! Ik ga volgende week ook maar even naar de Bieb geloof ik.. :-) Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat inspirerend! Ik weet dit natuurlijk allemaal alláng, maar je schrijft zo enthousiast, dat ik toch ook weer eens wat fanatieker ga.....sappen, droogborstelen, etc.

  Dank je!
  Liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga meteen een paar sinaasappels uitpersen! :-)

  Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ga je voorbeeld volgen maar dan met het kastje per dag. Wat een super idee. Bedankt zover. Ik zal linken naar je oude blog en natuurlijk ook naar je nieuwe. Succes met dit project :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi!

  Leuke blog. Ik vind mijn koffie laten staan ook altijd het moeilijkst!

  Groetjes Naziha

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier was!