vrijdag 19 april 2013

Dag 67 Verwarring...

Ik zal het maar eerlijk zeggen: ik ben in verwarring. Maar het prettige is; ik heb ontdekt dat het niet erg is. Waar heb ik het over? Laat ik daar wat meer over vertellen.

Echter! Eerst MOET ik mijn irritatie uitspreken over mijn computer en camera (ik weet niet welke van de twee de boosdoener is), maar zojuist zijn bij het uploaden ALLE foto's van de afgelopen week verdwenen. Het zijn dus ouwetjes en geleende foto's deze keer.Verwarring dus - dat voelde ik groeien de afgelopen week toen ik mijn voedingsboeken las. Welk dieet moet ik in vredesnaam kiezen om tot een evenwichtige gezondheid te komen?

Het punt is dat ik niet in het plaatje pas. Het is net of gezondheid en gewichtsverlies twee dingen zijn die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Maar hé, wat moet je doen als je gewoon hartstikke dun bent en drie kilo verliezen vanwege een gezondheidsdieet iets is wat je je niet kunt permitteren?

Jarenlang woog ik 48 kilo, maar de laatste tien jaar ben ik trots op mijn 53 kilo. Als ik niet eet kom ik als een auto zonder benzine aan de kant van de weg te staan, en hoeveel ik ook tot me neem: ik blijf een fien ding. Daarnaast heb ik last van een schommelende suikerspiegel en moet dus regelmatig eten. Ik kan toch niet zomaar granen uit mijn dieet gaan schrappen? Dan val ik om!
Hoewel. Gister lunchte ik met een vriendin in dit superleuke lunchrestaurant "Vroeg" in Bunnik. Authentiek van buiten en hypermodern van binnen. Het was er gezellig druk en iedereen zat lekker biologisch te eten. Goed, daar at ik een salade met grote stukken gerookte makreel, sperziebonen, gekookte ei en knoflookcroutons die zo enorm was dat ik er tot zes uur 's avonds mee voort kon. 

Kan het dan toch...genoeg energie opdoen van iets als een salade? Amber Alberda schrijft in haar boek dat er verschillende types zijn: eiwit-types, die van zo'n salade met vis enorm opknappen, en koolhydraat-types, die weer blij worden van granen. Ik vermoed dat ik tot het eiwit-kamp behoor.

Iets heel anders en meteen punt van verwarring nummer twee: botsende belangen. Een paar dagen geleden ging ik met oudste zoon naar onze vrouwelijke tandarts. Ik vertelde haar over mijn gevoelige tanden (waar ik nu sinds een week last van heb; ik kan geen glaasje water drinken of ik voel een pijnscheut).
Ze legde me uit dat wanneer je veel pure fruit en groentesappen drinkt, je de molecuultjes bij je tandhalzen verzwakt, en wanneer je dan enigszins hard poetst, je die zelfs weg poetst. Hierdoor komen de tandhalzen bloot te liggen en voilá; pijn heb je.

Haar advies: minder vaak eten en drinken, en voorzichtig zijn met puur fruitsap, en toch ook wel met puur groentesap. En o ja, een glas water drinken na zo'n glas sap helpt een beetje mee om de zuurgraad in je mond sneller te neutraliseren.

Zucht - wat nu? Hoe combineer ik die informatie met de roep om vier glazen sap per dag voor de nodige ontgifting?


 

En dan punt van verwarring nummer drie (dit is de laatste hoor!): Zijn spruitjes (en kidneybonen en de schil van de ananas) in rauwe vorm, en dus in sappen, nou wel of niet giftig??! Ik zou het graag weten want ik heb een smakelijk rauwe-spruitjes saladerecept gevonden. Op internet zijn de meningen over wat wel en wat niet rauw gegeten mag worden verdeeld. Mmm...not helping.


Tot zover mijn verwarring. Ik kwam namelijk tot de mindvolle gedachte dat het gewoon tijd en aandacht behoeft om te ontdekken welke lijn het beste bij mij past; zoiets weet je niet direct. Kennis heb ik er voor nodig en achtergrondinformatie. Daarnaast is het belangrijk dat ik dingen uitprobeer en opmerkzaam ben op hoe mijn lichaam reageert. Op een gegeven moment valt alles vast wel op zijn plaats.

En bepaalde informatie is gelukkig gewoon lekker helder; wat dacht je van zo'n lijstje superfoods? Altijd geinig om te bestuderen.
 
        

Dus lees ik voorlopig fijn verder in de voedingsboeken. Vanmiddag haalde ik deze twee van de bieb. Ik heb nu al zin om ze af te struinen op zoek naar antwoorden. 

Wie had drie maanden geleden ooit kunnen denken dat ik dit zo eager zou lezen?!


(uit "Taal is zeg maar echt mijn ding" van Paulien Cornelisse, 
overigens ECHT een aanrader wanneer je een taal-freak bent).


Denk gerust mee! Fijn weekend.

7 opmerkingen:

 1. Hallo Nelleke,

  Met groeiende belangstelling volg ik je zoektocht naar een gezonder leven. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in het begin niet erg 'mee' was. Sapjes persen? Nee, dat is niet aan mij besteed. En salades? Sla ik meestal over op de kaart. Overigens lust ik graag en eet ik veel groente en fruit.
  Maar nu je meer achtergrond informatie geeft over voeding en voedingsstoffen, heb je me toch te pakken.

  De tegenstrijdigheden die je beschrijft zijn inderdaad verwarrend. Wat nu het beste is kan ik helaas ook niet beantwoorden.

  Een paar jaar geleden ben ik naar een Ayurveda bijeenkomst geweest. Deze Indiase leer gaat uit van verschillende type mensen (verschillende constituties). Dat betekent dat het ene soort eten voor het ene type wel goed is, maar voor het andere type niet. Heel interessant vond ik dat.
  Gisteren heb ik het Ayurveda kookboek van Lies Ameeuw bij de bieb gereserveerd.
  Maar goed, zoals ik zei, antwoorden heb ik ook niet.
  Wel kan ik inmiddels van alles vertellen over het opruimen van een kastje per dag :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo naamgenoot,

  Met een rietje de sapjes/smoothies drinken scheelt al! Advies van de tandarts van mijn broer;)
  En inderdaad je kunt niet alle soorten groenten rauw gebruiken...
  Zoals aubergine schijnt zelfs zo'n beetje giftig te zijn als je het rauw eet. 2 min koken is al voldoende om dat op te heffen!
  Ik hoop dat er iemand een lijstje heeft waar duidelijk op staat welke mag en niet mag!
  Ik lees mee:)
  Groetjes Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Nelleke & Anita,

  Dank voor jullie tips!
  Met een rietje de sappen drinken ga ik zeker proberen.
  Goed idee om eens een boekje te lezen over de Ayurveda manier van eten - thanks to the bieb!

  Succes met de kastjes, Anita - wat levert het veel op, he?!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Nelleke,

  Misschien heb je wat aan de site; eet goed voel je goed..

  Groetjes, Willeke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Willeke; ik heb er een tijdje op zitten lezen en de site geeft erg veel goede tips. Dank!

   Verwijderen
 5. Hallo Nelleke,

  Ik las je kastjes-per-dag blog al graag maar ook dit blog ben ik inmiddels aan het volgen. En nu ik dit heb gelezen helemaal! ook ik ben een 'fien ding' dat een hele dag aan het 'grazen' is om het motortje draaiende te houden. Ik ken niet veel (eigenlijk geen :-)) mensen die dat ook hebben. Ik wil ook absoluut niet afvallen, eerder een paar kilo zwaarder worden, maar ik wil ook eigenlijk wel gezonder eten. Ben dus ook een beetje 'zoekende' daarin. Ik ben heel benieuwd wat jouw bevindingen zullen zijn!

  gr. Natasja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het ook lastig. Volgens sommigen is volkoren brood gezond, las ik net weer dat het ongezonder is dan bruin brood. Het is zaak goed naar je lichaam te luisteren denk ik? Ik doe het goed zonder zuivel, dus dan maar zonder melk. Joghurt gaat weer wel goed. Snap ik het? Nee! werkt het voor mijn lichaam? Ja. Dus leef ik toch maar zoals ik leef. Er zit geen labeltje op geloof ik :S.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier was!