dinsdag 16 april 2013

De gezonde dingen van week 15!

Week 15 is erg goed gegaan, zeg. Ik nam veel verschillende groente & fruit-soorten en behaalde zelfs een keer vier dingen! Het moet niet gekker worden.
Op maandag was het eerste 'ding' dat ik dronk een sap met biet, grapefruit, spinazie en wortel; je moet er maar op komen. Inspiratie ervoor vond ik in één van mijn sappenboeken. Het smaakte heerlijk en gaf à la minute energie.

Als tweede nam ik een sapje wat opgeslokt was nog voor er een foto van gemaakt kon worden. Het was opnieuw iets met biet (én het loof, want dat schijnt weer andere mineralen te herbergen dan de biet zelf).Hè fijn, even experimenteren met Picasa. Dit was dezelfde sapcombi als die van de maandagochtend: bietensap en grapefruit. Mmmm.Dinsdag is bij ons vaak saladedag. En hoewel ik er dit keer niet op was voorbereid, lukte het toch er één te maken; met spinazieblaadjes (die ik nog had), bij wijze van sla. Werkte prima.
Het eerste sapje op woensdag was er één met spinazie en tomaat. Nieuwe combinatie waar ik wat huiverig tegenover stond, maar smaakte prima. 

 

Aangezien de jongste thuis was met een oorontsteking en ik ERG graag iets met vitamine aan hem wilde geven, hebben we samen een sapje ananas gebrouwd. Ananas, kiwi én water bevatte het, want recentelijk heb ik gelezen dat je fruit en groentesappen voor kinderen nooit puur moet geven maar altijd moet aanlengen met water. 
"Lekker!" riep hij na de eerste slok, en dronk, hoera, hoera, het hele glas leeg.Donderdag maakte ik na het succes van woensdag weer een ananasdrankje klaar voor mij en zoon. Nu met ananas + appel + bleekselderij. Was is zo'n ananas toch een exotische vrucht!Ik maakte als tweede ding een salade met cannelloni bonen, tomaat, paprika, basilicum en sjieke buffel mozzarella.
Nou, best lekker, maar vooral gezond; ik voel me altijd diep tevreden en trots als ik iets met bonen heb weten te maken. Blijft een punt van groei namelijk (ik weet vaak niks).En yes, het lukte me om op donderdag nog een derde ding te maken: sapje biet, spinazie, bleekselderij en granny smith. Dat ik hierin slaagde had alles te maken met mijn groeiende motivatie door al het leesvoer waarover ik in mijn vorige post schreef.
Was mijn vrijdag van week 14 een fruit en groente-loze dag, in een week kan veel veranderen! Op deze vrijdag nam ik zelfs vier groente en fruit-achtige zaken.
.
1) Smoothie banaan/ ananas.2) een avocado; telt ook mee.


3) sapje spinazie, wortel, peterselie, bleekselderij

4) en tot slot: (geen foto van) sap van twee appels, 2 bleekselderij stengels, 4 spruiten, stukje gember,  en 1 tomaat. En van dit sapje kreeg ik echt een kick, zeg. Kwam vast door de gember.

Kortom, een groente en fruit-volle week was het. Wat begin ik eigenlijk zoal te merken van mijn veranderde eetpatroon?

Positief: 
* ik proef alles zoveel sterker. Mmm, wat een verschil!
* mijn blaasontstekingen zijn niet teruggekomen. Misschien een beetje 'to much information' maar ik plas tegenwoordig als een stromende kraan. En dat is fijn want het betekend dat de blaas ontspannen is. Opluchting!
* mijn suikerspiegel begint wat stabieler te worden; één van de redenen waarom ik zo geïnteresseerd ben in gezonde voeding; een schommelde suikerspiegel veroorzaakt o.a. moeheid en een gebrek aan energie.

Negatief:
* ik heb last van optrekkend tandvlees; kou op de tanden. Opeens kwam het opzetten en op verschillende plaatsen. Hoe kan dat nou? dacht ik en google-de er eens wat op. Je schijnt het te kunnen krijgen van citrusvruchten, bijvoorbeeld grapefruit. Ai. Waarschijnlijk had ik er toch wat meer water bij moeten doen.

Tot vrijdag en een leuke week!


2 opmerkingen:

  1. Wow! Supergoed je best gedaan! Ik maakte vandaag m'n eerste smoothie (kun je lezen op m'n blog) Succes deze week!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Nelleke,

    Je zou een poosje je groente en fruitsappen kunnen drinken met een rietje. Hierdoor komt het wat minder op je tanden en kan je deze dus ook minder beschadigen.
    Hoe gaat het met de hoofdpijn van Frits?

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier was!