vrijdag 15 februari 2013

Dag 17 The Best Brocceli Ever - het recept

Het is dankzij Mickey dat deze verrukkelijke broccoli in mijn leven is gekomen. Dank je wel, Mickey!

Recentelijk (inderdaad, in de afgelopen drie weken sinds ik dit blog startte) ben ik achter de oorzaak gekomen van mijn minieme groente-inname tijdens het avondeten.  Ik hou gewoon niet van gekookte groenten! Meer is het niet. Wat een opluchting, want wat blijkt? Je kunt groente net zo goed op andere manieren klaarmaken.
Het recept van The Best Brocccoli Ever is daar een fantastisch voorbeeld van. Het is een recept wat wat voor mij lijkt gemaakt; ik vind broccoli intens smakelijk op deze manier.

Daarom geef ik dit recept graag door, of liever gezegd, ik vind niet dat ik het anderen mag onthouden.




Best Broccoli Ever - Het recept

* 1,5 stronk broccoli (of meer indien gewenst)
* 4 knoflookteentjes, in dunne flinterplakjes gesneden.
* 4 eetlepels olijfolie
* zout en vers gemalen peper
* beetje chilipoeder of cayennepeper
* 1 pond grote garnalen (gepeld, bij mij zaten er nog wel staartjes aan)
* 1 1/4 limoen-rasp van de schil
* 1/2 tot 1 limoen uitgeperst
* eventueel 100 gram grof geraspte Parmezaanse kaas

(* 1 theelepel korianderzaadjes of 1/2 theelepel gemalen koriander)
(* 1 theelepel komijnzaadjes of 1/2 theelepel gemalen komijn)

Verwarm de oven op 190 graden.
Was de broccoli en snij ze in roosjes. Wat van CRUCIAAL belang is: droog de roosjes totdat ze zo droog mogelijk zijn; dit maakt ze zo lekker knapperig straks in de oven. Mix de roosjes in een grote schaal met 2 eetlepels olijfolie, de kruiden, de knoflook, en de peper en zout. Vanwege de kinderen heb ik het koriander en komijnzaad weggelaten. Werkte ook prima.
Mix in een andere schaal de garnalen met 2 eetlepels olijfolie, de limoenrasp en weer wat peper en zout.
Spreid de inhoud van de schaal met broccoliroosjes uit over een ovenplaat, zo, dat de roosjes naast elkaar liggen. Rooster dit 20 à 25 minuten maar voeg  na 10 minuten de inhoud van de schaal met garnalen toe. Schud af en toe wat om.
Tenslotte, en let op, this makes the dish!, wanneer het klaar is, sprenkel het sap van de limoen eroverheen. Wij strooiden er ook nog Parmezaanse kaas overheen en aten het met zilvervliesrijst. O, o, o wat heerlijk.

Hier vind je het oorspronkelijke recept. En hier vind je Mickeys variant, zoals ik hem maakte. Yum.



Zoals je ziet ben ik wat uitgeschoten met de zak met garnalen, maar hé, die zijn ook goed voor je. Het bijzondere aan dit schaaltje is dat ik hem de volgende dag at als lunch, maar nu koud! En het was wéér heerlijk. Koud kun je dit gerecht net zo lekker eten als warm.



De smaakcombinatie van de knapperige broccoli, de limoen, de kaas en de garnalen... ik droom erbij weg en wordt er tegelijk super vrolijk van. Mmmmmmmmm!




Op de dag dat ik Best Broccoli als lunch at maakte ik 's avonds bij wijze van Tweede Ding courgettesoep. De kinderen zijn er dol op (kijk maar naar Oliviers tádá op de foto) en het is het makkelijkste recept wat ik bezit.

Omdat de voorjaarsvakantie over een uur begint ga ik er even tussenuit en kom op maandag 25 februari terug voor de 'Week van het gezonde soepje'. 

Fijne week toegewenst allemaal!


5 opmerkingen:

  1. Fijne vakantie, Nelleke.
    Ik heb je nieuwe blog gisterenavond ontdekt en ben helemaal blij. Gewoon omdat je zo leuk schrijft :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Via N(euro)otje vond ik je weer! Wat fijn om weer bijna elke dag te kunnen genieten van je schrijfsels en foto's. Vond je vorige blog erg herkenbaar en inspirerend, endeze zou voor mij ook een goeie zijn!

    Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een heerlijk blog om te lezen alleen al! Ik geniet van je verhalen over je zoektocht naar gezond eten. En vanaf morgen doe ik lekker mee:)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gekookte groenten... Nee, daar ben ik ook geen fan van. Ik kook bijna geen groente meer. Ik stoom het meeste: wortels, spruiten, bloemkool, broccoli. Het is qua smaak een wereld van verschil. En je giet de vitamines en mineralen niet met het kookwater weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.nl . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users.
    I hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier was!