donderdag 7 februari 2013

Dag 11 Groene kool en voedingsboeken


"Weet je" zei vriendin Roos tegen me tijdens een bakje thee en food talks "dan lees ik zo'n voedingsboek en dan vliegt de paniek me aan. Ik wordt helemaal gek."

Na even door haar voedingsboeken gebladerd te hebben voel ik het ook: paniek. Want er komt nogal wat op je af: Je mag gèèn melk meer drinken, en denk je: dan pak ik een glaasje water uit de kraan, dan blijkt dat geen goed idee. Te schadelijk. Bewaar je groente, fruit en brood alsjeblieft alléén in papieren zakken en doe niets in de magnetron, waterkoker of plastic bakjes. Brood van tarwe is geen optie meer en vis uit de zee, tja - daaraan zitten ook allerlei haken en ogen. Tot slot, maak snel je huis stralingsvrij, want je kunt wel gezond eten maar met al die Wifi om ons heen is het ongezond toeven.

Het is me duidelijk geworden dat er, wanneer je je op gezonde voeding gaat richten, er onvermijdelijk een moment komt dat je een besluit moet nemen: hoe gek laat ik mezelf maken? Welk spoor wil ik volgen en wat past bij mij?
Want paniek is natuurlijk ook niet goed voor je gestel en - heb ik al snel gemerkt - ook niet erg bevorderlijk voor een gezellig gezinsleven.

Dus, wat is mijn spoor? Ik heb besloten gewoon stapje voor stapje te gaan. Nu doe ik de mijn Twee Dingen en dat maakt voor mij al een groot verschil. Misschien dat ik over een tijdje speltbrood eens een maandje erbij probeer en dan kijk hoe ik me voel. En als die horde genomen is krijg ik misschien een keer visie voor een waterzuiveringsapparaatje onder m'n kraan. Vraag ik het voor m'n verjaardag, haha.

We leven nou eenmaal in deze wereld zoals ie is en volgens mij raken onze lijfjes daar deels ook aan gewend. Pin me er niet op vast want ik heb er geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

In ieder geval zeg ik tegen mezelf: relax en doe trouw je twee dingen. Dat deed ik vandaag en o wat voelde het weer goed.Maar oké, de groene kool. Ik vind hem om mee te beginnen erg mooi en verder is hij erg gezond want hij zit vol vitaminen en mineralen. Door kool schijnen giftige stoffen je lijf sneller te kunnen verlaten.Vlak voor ik het huis verliet vanmorgen maakte ik er snel een sapje mee: van wortels, groene kool-bladeren en een grote appel. In de auto dronk ik het glas rustig op. Dat was nummer één.Nummer twee at ik op terwijl ik zat te wachten tijdens de zwemles van één van de boys. Een perfect rijpe avocado. Heerlijk. Deze foto komt van een  foodblog waar je een lekker avocado-receptje vind.

4 opmerkingen:

 1. Bijzonder, je verwoordt precies wat ik vanavond tegen mijn vriend zei. Ben vanmiddag nl begonnen mijn nieuwe boek van Amber Alberda.
  Er staan veel dingen in waar ik me in kan vinden, maar ook veel wat voor mij wat te ver gaat. Zoals alleen nog maar biologisch eten. Ze claimt dat bijna niks in de supermarkt gezond is, afgezien van het verse voedsel. Ik krijg er een gevoel bij van: pfff. Ik haal er dus uit wat ik belangrijk vind en probeer het niet extreem te maken.
  Zijn die groentesappen daadwerkelijk lekker? Of drink je het puur voor de gezondheid?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi LTC,
   De meeste groentesappen zijn prima te doen, en meestal zijn ze echt best lekker. Maar mijn motivatie is wel gezondheid, uit eigen beweging zou ik ze niet maken puur voor de lekkere smaak.
   Het lekkere is meer het gevoel wat je lijf je geeft bij het drinken van groentesappen. Het voelt ERG prettig. Alsof je darmstelsel een polonaise inzet en roept: "hèhè, eindelijk eens iets waar we oprecht blij van worden. Dankjewel!!"

   Verwijderen
 2. Ik ken die dilemma's en ga er heel nuchter mee om. Vrijheid is een groot ding. Door allerlei do's and don'ts op het gebied van eten zou ik mezelf een behoorlijk juk op kunnen laten leggen. Mooi dat ik dat niet doe! Het maakt me ook geen leuker gezelschap om mee om te gaan.
  Gezond eten en vooral ook genieten!
  Ik vind je blog erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Laat je niet gek maken hoor! Voor elke claim dat iets als plastic, wifi-straling, mobiele telefoons, et cetera niet goed zou zijn, staat wel een wetenschappelijk onderzoek waarbij geen schadelijke effecten zijn aangetoond.

  In de media doen onderzoeken waarbij een schadelijk effect is aangetoond het nou eenmaal beter dan onderzoek waarbij geen effect is gevonden. En dus ook boeken waarbij je eerst wordt gewezen op gezondheidsrisico's en waarin meteen de `oplossing' beschreven staat.

  Laat je dus niet gek maken ;). Je bent al hardstikke goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier was!