vrijdag 8 maart 2013

Dag 25 Blue zones en salades voor de lunch

Zondagavond werd mijn aandacht getrokken door de preview van de TV Show van Yvo Niehe. Het zou gaan over de zogenaamde Blue Zones: vijf plekken op aarde waar mensen erg lang én gezond leven. Ik vond het meteen intrigerend: wow, wat is daar zo anders dan? Hoe eten de mensen daar? En hoe verbazingwekkend dat deze vijf zones verspreid liggen over de wereld en niet bijvoorbeeld allemaal in de stille oceaan. Kortom om 21.30 zat ik met een blocnote en een pen voor de tv.


 Foto: LOMA LINDA'S ADVENTISTS IS AMERICA'S BLUE ZONE. Adventists take their plant-based diet from the Bible (Genesis chap 1 vs.28), take their 24-hr Saturday Sabbath sacred and hang out with other Adventists which reinforce the right health habits. 

Wat blijkt? Op deze plekken leven de mensen anders. Ze eten veel groente en fruit, eten vaak volgens een regenboogdieet (paarse aubergines, rode tomaten, gele meloen enz.), eten bonen, zaden en noten EN bewegen meer. Ze hebben een doel in het leven want ze werken tot op hoge leeftijd (en dan bedoel ik tot aan je honderdste) en zijn onderdeel van een levendige gemeenschap of vriendengroep. 
Dan Buettner heeft er zijn levenswerk van gemaakt om het te onderzoeken en praat er inspirerend over. Het leuke is, in Amerika worden er nu blue zones opgericht, gemeentes besteden er aandacht aan en mensen weiden zich eraan toe. 

Goed, nu terug naar mijn eigen leven. Ik ben gewoon blij verrast, ik zit op het goede spoor! Reden te meer om vol te houden.Hieronder een verslag van hoe een expirimentje met gezonde ingrediënten leidde tot de meest smakelijke lunch-salade tot nu toe!Het was de ochtend van de dinsdag. Frits luncht vandaag thuis en dus leg ik me toe op het maken van een gezonde lunch-salade. Even kijken...ziet deze schaal eruit als een regenboog? Genoeg verschillende kleuren? Ja? Oké, let's chop.De paprika gaat met olijfolie besprenkeld in de oven, en de blauwe uien met knoflook krijgen ook een flinke scheut van de olie. Ik schep het door elkaar en nu mag ook dat de oven in. Waarom? Omdat ik meer te doen heb en dit veruit het makkelijkste is. EN het smaakt straks heerlijk (oven intensiveert de smaak).Dit wordt dus smaakvoller terwijl ik niets doe en bijvoorbeeld nuttig de was ophang of de tuin aanveeg (of koffiedrink, haha).
De eitjes koken tot perfectie terwijl de schaaltjes uit de oven wat kunnen afkoelen. En nu komt het: omdat er toch al zoveel olijfolie bij de ui en de knoflook zat besloot ik de dressing-ingrediënten erbij te doen in het warme schaaltje: de balsamico azijn en het peper & zout. Het rook meteen veelbelovend.


 

Frits bracht de rucola mee en toen was de salade klaar: ik wil niet onbescheiden zijn maar: heerlijk. Die warme dressing met balsamico, de zachte paprika, de gefruite rode uitjes, de eieren met de rucola EN de smaak van in oven gegaarde knoflook.
Kijk dan gaat het wel lukken met die Blue Zone hier in huis.

Mijn tweede ding die dag was deze groentedrank. Het ging mij niet zozeer om de kleuren (rood en oranje had ik nog niet gehad) maar om de peterselie. Het blijkt het gezondste kruidje annex stukje groente te zijn wat onze aarde voortbrengt. Beetje jammer dat ik de smaak niet kan waarderen, maar in een sapje proef je er niks van, dus: santé!


4 opmerkingen:

 1. Klinkt goed, die salade. En dat van heel gewone ingrediënten, dus ook goed haalbaar. Dank voor de tip! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. huh, wij noemen dat een rode ui!

  't Trucje van groente (ook saaie gekookte groenten bijvoorbeeld) aanmaken als een salade heb ik van Jamie Oliver geleerd en werkt bij heel veel dingen: gewoon beetje olie en citroensap of lekkere azijn erdoor, beetje peper en zout, voor t extra gezonde eventueel wat fijngeknipte of gesneden groene verse kruiden (peterselie, bieslook, koriander, net wat je lekker vindt)...voila, weg saaie spercieboontjes, bloemkool of noem-maar-op.

  Je gaat goed! En je groene smoothie is inmiddels hier ook favoriet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Mickey, natuurlijk! Het is rode ui. Ik heb heel lang naar het woord 'blauwe' zitten staren omdat het niet klopte, maar kon niet bedenken wat: dank!

   Een supertip voor de groente zeg, ga ik zeker toepassen.

   Verwijderen
  2. nouja, eigenlijk is-ie ook paars, toch ?!

   Verwijderen

Leuk dat je hier was!