vrijdag 24 mei 2013

Dag 102 Up,down, up, down

Na de euforie van vorig weekend is het hier niet allemaal zo up-hill gegaan als gehoopt, moet ik zeggen. En dat is nog mild uitgedrukt. Na het sapvasten-weekend dacht ik leuk even door te trekken en er een maandje anders eten achteraan te doen, maar dat viel tegen.

Het idee van het dieetboek "in 28 dagen van gifbelt naar tempel" (thanks for the visual, urgh) is o.a.dat je geen granen eet. Ja, leuk als je rustig op de bank zit met een glas kruidenthee en een goed boek. Maar wanneer je op woensdagmiddag langs drie sportclubs sjeest, fietsen in en uit auto's moet laden, wiebelende kinderen in sportkleding hijst, eten moet halen én koken en tussendoor even de was ophangt, dan is het voor mij simpelweg onmogelijk om geen granen te eten. Ik stond op het punt van flauwvallen en maakte ruzie met de kinderen. Voel je 'em?

's Avonds de dag overdenkend kwam ik tot deze conclusie; onderzoekt alle dingen en behoudt het goede. Wat voor mij, met mijn 53 kilo en een supersnelle verbranding inhoudt dat op groente, fruit en wat nootjes leven geen optie is. Het is simpelweg niet verantwoord (want heb je geen vet om te verbranden, dan begint je lichaam aan je spieren te knagen), en sowieso niet haalbaar.'Hoe behoudt ik dan het goede?', overpeins ik een aantal dagen, want ontgiften blijft een wens. Ik besluit een paar dingen te doen, deze week, uit het 28-dagen-plan en dan te kijken of ik het volgende week wellicht nog wat verder kan tillen. 
Ik begin de ochtend als eerste met een glas warm water met citroen, helemaal volgens plan. Dat plan gaat namelijk zo:
.
* Begin de dag met een glas warm water met het sap van een halve citroen. Oké, heb ik nu dus gedaan.
* Doe het ontgiftingsdoucheritueel (droogborstelen, warm douchen, koud douchen en drink weer een glas water). Ja, ook mee klaar.
* Maak een glas groentesap (glass of fresh wordt het genoemd, het bevat allerlei groenten plus een appel voor de smaak) en drink het in kleine slokjes op. Geniet ervan!En dat is dus wat ik op dit vroege tijdstip sta te doen. Ik maak de groentedrank.En drink hem rustig op.

Terwijl ik het glass of fresh drink bestudeer ik nog eens het 28-dagen plan. Wat mag je wel en wat mag je niet? Mmm, zuivel van geit en schaap wel, zuivel van koe niet. Dat lijkt me een makkie. Tegenwoordig verkoopt Albert Heijn geitenmelk en yoghurt.

Een half uur na het groentesapje neem ik een kom warme havermout, voor de broodnodige energie. Eens proberen hoe het smaakt wanneer ik het met geitenmelk maak...gaat prima.
Bij wijze van lunch wordt een goed gevulde salade voorgesteld in het plan. Ik maakte er één met spinazie, snijbiet, gegrilde puntpaprika, tonijn en sesamzaad.

Die snijbiet zat in ons Odin-pakket. Het was volgens mij de eerste keer in mijn leven dat ik snijbiet zag en at. Ik voelde me helemaal veggie-town  in-crowd.
Als tussendoortje neem ik een kopje brave kruidenthee en een vruchtensmootie (ananas-kiwi). Zucht, het is wel doorzetten hoor. Het klinkt allemaal ultra gezond en verantwoord maar ik hunker soms naar een cappuccino met chocoladekoek.

Toch, ik leef nu al zolang op een laag energiepijl, heb al zo lang vage klachten. Ik wil me eindelijk serieus toewijden aan verbetering van mijn gezondheid. Ik begon met het heldere doel van twee keer groente en fruit per dag, en dat bracht al mooie veranderingen (geen blaasontstekingen meer!). Maar nu ik zoveel lees over voeding en wat een verschil het kan maken, verlang ik naar een diepere weg van genezing. Dus ik ben bereid om door te zetten en de koffie met koekjes te laten staan.

Tot slot een gedenkwaardige foto. Ik maakte hem gisteravond. Het leek me leuk om tijdens Lingo (ons gezin is fan) nog een glaasje weg te klokken samen met Frits. Ik nam wat groente, waarbij het me al opviel dat de wortels nauwelijks door te snijden waren, zo hard waren ze, en perste dat het een lieve lust was....

Totdat de machine begon te roken!!! En er mee stopte!!! Dat was het einde van mijn lieve sapcentrifuge.
Gelukkig heeft iedere crisis een keerzijde, waarover maandag meer.

Goed weekend allemaal!


2 opmerkingen:

Leuk dat je hier was!