maandag 3 juni 2013

Gezond in week 22

Het was een pittig weekend van nee-zeggen, de afgelopen dagen. Op vrijdag zei ik nee tegen twee heerlijk uitziende taarten. Op zondag zag ik, tijdens een lunch elders, borden met besuikerde poffertjes en pannenkoeken aan me voorbij trekken en zei ik enigszins lijdend opnieuw 'nee'. Terwijl diezelfde middag rond een uur of vijf (op een andere locatie) om me heen er een hevige BBQ losbarstte; speklapjes, worstjes, aardappelsalade, stokbrood: moest ik allemaal nee tegen zeggen wilde ik op mijn 28-dagen-detoxdieet-spoor blijven.

En weet je, daar ben ik dan dus radicaal in. Als ik toch al zoveel lekkere dingen heb laten staan voor een bepaald doel dan vind ik het zonde om dat te onderbreken met een speklapje. Dat ondermijnt dan het proces; ik doe het òf helemaal, òf ik doe het niet.

Dus, doorbijten maar. Tot er iets opmerkelijks gebeurde!!



Tijdens de BBQ at ik mijn eigen meegebrachte bakje met een maaltijd erin. Een soortgelijk gerecht als hier op de foto, maar dan met lekker gebakken zalm-moot, veel bieslook, geroosterde aardappeltjes in de schil en misome. "Nou, dat wil ik ook wel eten!" zeiden er wat luitjes om me heen. Wat natuurlijk al een opsteker was.

Maar wat ik pas echt opvallend vond was dat diezelfde luitjes een uur na de maaltijd riepen "o, ik zit echt in een dip" en "pff, ik heb echt even koffie nodig".
Terwijl me myself, en dat is meteen het grote voordeel van dit dieet, geen last had van dip of iets! Mijn suikerspiegel bleef massief op dezelfde plek. Iets wat ik tot voor kort niet kende, want ook ik stortte bijna dagelijks aan het einde van de maaltijd in.

Kortom het nee-zeggen dit weekend leverde een prettige short-time gratification op! (terwijl het bij dit proces doorgaans om de long-term gratification gaat)

******************************************************

Goed, hierbij een opsomming van de twee (of drie) gezonde dingen van de afgelopen week. Hou je vast:






















1) Op maandag maakte ik courgettesoep, met daarop gesprenkeld: sesamzaad & geroosterde pompoenpitten. In deze twee laatsten zit allebei zink wat weer super is voor de hormoonbalans. Past goed binnen mijn queste voor pms-remedie!
.
2) Een heerlijke salade met snijbiet, tomaat, walnoot en paling. Maar balen, ik las gister dat er hevig over-bevist wordt op paling en je paling als goedgezinde earth-lover eigenlijk voorlopig moet laten staan. Hm, jammer.




1) Op dinsdag startte ik de dag met een flesje 'glass of fresh'.  Dankzij de slowjuicer blijven de sappen langer houdbaar en staan ze nu in flesjes bij ons in de koelkast. Tijdwinst! Het glass of fresh is een heerlijk fris sapje van spinazie, bleekselderij, citroen, limoen, beetje gember, en appel.

2) Voor de lunch draaide ik een salade in elkaar van left-overs: sla, tuinkers, tomaat, bloemkool uit de oven van gisteravond, en feta (van schaap). Ook deze salade bood een kans tot pompoenpit en sesam-toevoeging. Hoppa, zo een handje erbij.




3) Om wat zaken op te maken uit de Odin-tas - tenslotte arriveert op woensdag de nieuwe en is het nu dinsdag - maak ik een schaaltje geitenyoghurt met fruit (mango, kiwi, wat vers sinaasappelsap en zonnebloempitten (voor de variatie)). Erg lekker!

4) Sapje venkel-appel. Kon het niet laten.




1) Het Tempel-kookboek, wat bij het 28-dagen plan hoort, brengt heerlijke gerechten ons huis binnen. Oké, je moet het nog wel zelf maken maar dan heb je ook wat heerlijks - zonder dat er iets uit een fabriek aan te pas komt.
Dit hier is gevulde aubergine met geitenkaas uit de oven. Voor lunch!!!! Echt, ik eet zoveel lekkerder dan voorheen.





2) Krijg je trek tussendoor tijdens dit dieet, dan mag je gerust een rijstwafel dik besmeert met zelfgemaakte tapenade. Dit wafeltje heeft een serieuze laag korianderpesto; what a treat!!
Ik ben dol op koriander en knoflook, en samen met de smaak van pecorino-schapenkaas en peper is dit verreweg het lekkerste wat ik tot nu toe heb gegeten, deze weken.




3) Omdat ik nog een flesje appel-venkel sap had staan, heb ik die smiddags opgedronken tijdens een pauze-momentje. 



 1) Op donderdag had ik niet veel tijd en nam een boekweit-zuurdesem-boterham met gegrilde puntpaprika. Feta erbij, paar zwarte olijven en wat bieslook en een taartje staat opeens voor je.
Die boterhammen koop ik bij de bio-kraam op de markt. Ze gaan in de vriezer en zo kan er makkelijk 3 weken mee voort (nu ik zo weinig brood eet).

2) Nummer 2 werd een smoothie mango/kiwi/sinaasappel.

 


1) Op vrijdag begon de dag met een flesje 'glass of fresh'.



2) Werd de lunch een salade van avocado, ui, tomaat, lente-ui en limoen (uit het kookboek van Amber Alberda; Eet jezelf mooi, slank en gelukkig).

 
3) En werd het tussendoortje; rijstwafel met tapenade. Mmmm.


Kortom, een groente en fruit-volle week.
Fijne week allemaal, met hopelijk veel zon-uren (fijn voor de vitamine D, en trouwens ook fijn voor het algehele gevoel van welzijn in deze tijd van het jaar!)


5 opmerkingen:

  1. Hoi nelleke,
    Wat ben je weer supergoed bezig geweest!
    Ik vroeg me vandaag ineens af hoe het met jouw kastjes gesteld is op dit moment. Blijven ze netjes of komt er nog n jaartje achteraan? ;)
    Groetjes
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Helma,

      Grappig dat je ernaar vraagt. Dacht al een tijdje dat ik weleens een post kon schrijven (op kastje-per-dag) over het jaar erná.

      Mijn kastje moeten bijgehouden worden, een ding wat zeker is. Maar nu de basis in orde is, is dat vrij goed te doen. Nowadays doe ik ong. een kastje per twee dagen - even bijhouden is gelukkig aanzienlijk minder werk dan een kastje opruimen waar in zeven jaar zich dingen in hebben opgestapeld!
      Doordat ik het nu beter kan (opruimen)heb ik er niet meer zo'n weerstand op zitten. Al blijft het wel een kwestie van gewoon doen. Mij helpt het om kastjes die me irriteren in mijn agenda op te schrijven. Op maandag die, op woensdag die.

      De voldoening is nog steeds heerlijk.


      Verwijderen
  2. Hoi Nelleke,

    Goed hoor zoals je bezig bent. Geen zelfsabotage, maar stap voor stap vastberaden doorgaan op de weg die je ingeslagen bent. Knap!
    Wat de paling betreft, die schijnt ook op een hele pijnlijke manier aan zijn einde te komen. Dit vanwege de manier waarop de gladde laag van het vel verwijderd wordt. Misschien dat het inmiddels anders gaat, maar ik denk het niet.

    Veel plezier met je ontdekkingsreis...

    Groetjes,
    Alice

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goedemorgen Nelleke,
    Nou je hebt me hoor! Je "had" me al met je kastje per dag, nu ook met " een gezonder jaar" De kinderen zijn net de deur uit, en terwijl ik de mail en andere zaken doe op de pc, slurp ik nu een wortel,kiwi, sinaasappel sapje weg. Ik moet nog veel leren en nog veel van je blog inhalen, maar dat geeft niet. Is ook wel ontspannend. Vanmiddag ga ik een goede blender halen. Let the games begin..... Bedankt voor je leuke bloggen. Groeten, Baukje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Baukje,

      Wat leuk dat je geinspireert bent geraakt! Succes & plezier met de gezonde sapjes, en andere gezonde zaken. Wortel-kiwi-sinasappel lijkt me heerlijk.

      Hartelijke groet,
      Nelleke

      Verwijderen

Leuk dat je hier was!