maandag 10 juni 2013

En toen kwam Dirk.

Op sommige mensen in je leven is extra dankbaarheid van toepassing, en in ons geval is Dirk daar een blinkend voorbeeld van. Twee keer per jaar komt hij langs om te helpen in de tuin. En o wat is dat een feest.

Dirk is een vriend vanuit de jeugd van mijn man en is hovenier, hij onderhoudt landgoederen. Maar in feite is hij een moderne Tarzan. Ik heb hem al vaak aan touwen in een boom zien hangen met een motorzaag aan zijn riem - alsof het niks is.

Maar wat nog leuker is, hij weet ENORM veel van de natuur. Loop je met hem door je eigen (!) tuin, blijken er opeens medicinale kruiden in te groeien en gewassen die je in een salade kunt verwerken.
Afgelopen dinsdag was weer eens een dag waarop Dirk kwam. En tot mijn opperste geluk bracht hij een krat vol met biologische groenten mee! Die ochtend geplukt uit eigen moestuin.  "Kijk" zei hij tegen onze jongens (die ook fan zijn - hoe kan het ook anders) "dit is spinazie die al een beetje is uitgelopen. Maar het is nog steeds erg lekker" en hop, hij stak zo het hele takje in zijn mond. De jongens keken hem met open mond aan.
"En dit" ging hij verder, "is een mosterdplantje waarvan ik het zaad uit Engeland meebracht. Het smaakt pittig en kan prima door een salade."Dus terwijl Frits en Dirk druk aan de slag gingen in de tuin, stortte ik me op een ultra-verse salade, mèt mosterdplant, spinazie en the works.En Dirk zijn rabarber deed ik snel in een pannetje om er een rabarber-crumble mee te maken - bij wijze van toetje, want Dirk at gezellig mee. Ik wilde er ook graag van mee-eten, maar met al die suiker in het recept zou dat niet gaan lukken. Snel googelde ik op 'rabarber klaarmaken zonder suiker' en voilà, de tips rolden over het scherm. Ik geef ze graag door:

1) doe er een appel of twee bij - dat maakt het al een stuk zoeter.
2) voeg 1 à 2 eetlepels agave-siroop toe (is wel zoet maar laat je suikerspiegel met rust. Aanrader!)
3) voeg lekker wat kaneel toe, smaakt goed (en werkt antiseptisch, verwarmend, krampwerend en heeft een gunstige werking op de suikerspiegel en cholesterolniveau).

Voor het kruimeldeeg verving ik suiker door honing, en tarwemeel door spelt.

Het smaakte heerlijk. En hoe prettig, zo'n toetje met natuurlijk ingrediënten.Na al dat kokkerellen zeeg ik neer voor een break. Lekker met rijstwafel vol tapenade, mijn variant op een koekje bij de thee. 
Omdat het zo watertandend goed smaakt en binnen het 28-dagen dieet past, ben ik me aan het bekwamen in spreads, pesto's en tapenades. 
Rucola-tapenade, koriander-tapenade, humus-spread, baba ganoush (een spread van aubergine), you name it, ik eet het dagelijks op een dunne rijstwafel als tussendoortje. Opgestapeld met een tomaatje, wat tuinkers en soms wat walnoten lijken het wel taartjes.En sinds kort maak ik het graag in grote hoeveelheden. Het maakt het groente en fruit-eten er een stuk eenvoudiger op. Dit hier is een humus-mengsel (waarvoor hier het recept).
Waarmee ik drie bakjes kon vullen. Deze twee gaan de vriezer in. Voor de komende maand heb ik zelfgemaakte humus op voorraad.
Ook de sappen probeer ik nu zoveel mogelijk in grotere hoeveelheden te maken. Deze schaal groente leverde drie flesjes op.Dit is er zo eentje, er past precies 250 ml in. Het idee is dat je de flesjes tot de rand vult zodat er nauwelijks zuurstof bij komt. Zuurstof breekt namelijk de vitamines af.
 


Soms komt het niet zo handig uit, zoals bij deze groente-verzameling. Ik kwam uit op 2,5 flesje. 
Nou ja, het is geen straf om het halve flesje dan maar meteen op te drinken.

 


Proost!

ps. Geen blogje afgelopen vrijdag - ik was werkelijk geveld door pms (zware armen en benen, moe en geprikkeld). Wilde maar één ding: vroeg naar bed. Gelukkig lees ik in de voedingsboeken dat je een lange adem nodig hebt voor veranderingen die diep gaan.

Morgen de gezonde dingen van week 23!


1 opmerking:

  1. Hee Nelleke!
    Wat een leuke blog is dit :) Nu het nieuwe collegejaar weer begint wil ik graag wat meer gezond doen. Ik heb hier wat leuke tips gevonden om m'n broodjes met kleverige hagelslag mee te vervangen :P Heb je misschien ook nog meer tips voor op brood?
    Liefs Daniëlle

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier was!