dinsdag 8 oktober 2013

Eindelijk weer online en...haverkoekjes.

Lieve luitjes die dit lezen,

Hier ben ik dan weer - eindelijk! Tijdens onze vakantie stopte mijn lieve, gekoesterde cameraatje ermee. En hoewel ik op mijn verjaardag eind augustus een mooie Sony Compactcamera mocht uitzoeken, bracht dat meteen allerlei hindernissen met zich mee. Ik zal jullie de details (van computers die niet wilden meewerken) besparen, maar het was om te stampvoeten, en dat is nog subtiel uitgedrukt.

Maar goed, die hele geschiedenis daargelaten...hoe is het met mijn Gezondere Jaar? 




Nou, voor degenen die mijn laatste bericht in de zomer hebben gelezen: ik reis nog vrolijk rond in de contreien van een paar melkwegen verderop. Ik bevind me precies daar waar ik toen was aangeland; in het land van quinoa, groentesappen, superfoods en toevoegingsloos-eten. Een plek waar geen koffie wordt gedronken, maar aan kruidenthee wordt genipt, waar geen varkensvlees wordt genuttigd, maar wel biologische kip en vooral vette vis. Waar melk niet de norm is, maar waar amandel-, rijst- of havermelk de normaalste zaak van de wereld zijn.

Ik weet het, mensen kijken mij soms met afgrijzen aan als ik ze erover vertel. En dat begrijp ik goed. Maar langzaam, langzaam bouwt mijn energie zich op en neemt mijn pms af - en daar heb ik qua eten nou eenmaal alles voor over.
Zoveel zelfs, dat mijn orthomoleculair therapeute me verzekerde dat ik af en toe de teugels wat meer moest laten vieren. "Anders geeft het te veel stress, iets wat je hormoonbalans ook geen goed doet! Hou je maar voor 80% aan het herstelplan, dan is het voldoende". Nou, dat was nog eens een onverwachte meevaller! Nu kan ik tenminste af en toe met Frits iets gezelligs eten.



Van haar, ze heet Mieke, kreeg ik de tip om haverkoekjes in te vriezen. Omdat ik elke twee uur iets moet eten vanwege mijn anders schommelende suikerspiegel, zit ik soms logistiek behoorlijk te puzzelen. Wanneer je én veel niet mag, én wel moet eten, én ergens bent waar je niet iets kunt klaarmaken...wat moet je dan?
Neem een haverkoekje; het gezondste koekje dat er bestaat!

Ik geef het recept graag aan jullie door. Ik vind ze lekker, maar goed, dat garandeert weinig, gezien het feit dat ik al het lekkere ontwent ben en nu dolblij ben met zo'n haverkoekje. Taste and decide for yourself, zou ik zeggen.


Dit zijn de ingredienten:

* 2 bananen (liefst behoorlijk rijpe)
* 200 gram havervlokken
* 4 eetlepels kokosvet
* 50-100 gram kokosschaafsel
* 100 gram rauwe chocolade nibs of poeder (of 86% chocola)
* 1 theelepel bakpoeder

Dit zijn de basis-spulletjes waar je de koekjes al prima mee kunt bakken. De volgende ingrediënten zijn optioneel. Ik doe erbij wat ik er van in huis heb.

* (60 gram amandelmeel, wat je ook zelf met een handje amandelen kunt blenderen.)
* (1 theelepel kaneel en wat zout)
* (1 theelepel vanille extract of stevia)
* ( handje goji bessen, pompoen en/of zonnebloempitten)



Het kan ook anders, maar persoonlijk gooi ik alles in de Magimix, druk op de knop en zie daar: het deeg. Doe vervolgens al je ringen af en duik met schone handen in de schaal: vorm rondjes, leg ze op een bakplaat met bakpapier en druk ze dan een beetje plat.
20 minuten in een oven van 180 graden zou genoeg moeten zijn. Soms zijn ze bij mij dan nog wat zacht binnenin, dan laat ik ze nog 10 minuten in de oven.



Over het ingrediënt kokosolie: vroeger kende ik het niet, maar op advies van Mieke gebruik ik het nu dagelijks: kokosolie. Het behoort tot de categorie gezonde vetten en heeft een hoog rookpunt: het oxideert niet bij hoge temperatuur. Dit hier op de foto schijnt een wat trendy merk te zijn (en dus best duur) maar er zijn goedkopere merken die prima voldoen. Zolang je maar geen ontgeurde kokosolie neemt en als er maar vierge op staat, heb ik me laten vertellen.

De kokosolie geeft de koekjes een heerlijke smaak en voegt veel waardevols toe met zijn voedingswaarde.
Kortom, een haverkoekje is de ultieme win-win situatie op het gebied van verantwoord snaaien. Er zitten alleen maar gezonde dingen in.



6 opmerkingen:

  1. Wat goed dat je er weer ben! Ik heb je wel een beetje gemist hoor...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. gezellig dat je er weer bent!

    Groet Jenny

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ze zijn lekker! En vandaag gebruik ik dit deeg om een glutenvrije en suikevrije appeltaart te bakken.....het heeft nl een bite die denk ik goed kan dienen als taartbodem!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De taart is heerlijk! Ik heb het recept uitgewerkt en om mijn kookblog gezet met een link naar jouw recept voor de haverkoekjes en de opmerking dat het deeg dus niet mijn bedenksel is.
    Hier is de link: http://spaarcentjekookt.blogspot.nl/2013/10/appeltaart-glutenvrij.html

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk dat je weer bent gaan schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier was!