vrijdag 14 juni 2013

Koriander tapenade ... geluk in een bakje.

Kan niet anders zeggen: ik vind dat ik het dapper volhoud (om 28 dagen geen vlees, koemelk, gluten, onnatuurlijke stoffen en koffie tot me te nemen). Maar zucht, het is not allways easy. De logistiek ervan houdt me flink bezig. Zoals vanavond, toen ik voor de familie pannenkoeken stond te bakken (friday night-treat) en ik ondertussen voor mezelf een ultra gezonde avondmaaltijd in elkaar stond te draaien. Het was uiteindelijk zo heerlijk van smaak, dat Frits verlekkerd vroeg of hij met mij mee mocht eten. Als dat geen overwinning is! Maar goed, er komt VEEL keuken-input bij kijken.

Mijn keuken wordt heviger belast, maar ook mijn hoofd! Het maakt dat ik minder op het bloggen ben gericht, merk ik. Ik ben allang blij wanneer het weer is gelukt om drie verantwoorde maaltijden, twee gezonde tussendoortjes, 8 glazen water, een citroen én een groentedrank te bedenken, te maken en te nuttigen. Fotografie staat daardoor even op een wat lager plan en schrijven dito.
Zodoende ga ik het voorlopig even anders aanpakken. Ik ga bloggen vanuit inspiratie (wat me sowieso geen verkeerde insteek lijkt). Het maandag-vrijdag bloggen laat ik los en ga ontdekken wat er gebeurd.

***

Maar, even terug naar die smaakvolle avondmaaltijd. Die had alles te maken met een overheerlijke koriander-tapenade. Het is tot nu toe het lekkerste recept wat ik heb gemaakt. De basis komt uit het Tempel-kookboek van Jacqueline van Lieshout. Omdat ik het recept flink heb aangepast (op zich al een prestatie, want nog nooit zoiets gedaan) vind ik dat ik het met jullie mag delen. Daar komtie....



Neem een aubergine, prik er vijf gaatjes in (met de punt van een aardappelschilmesje) en leg hem een uur in de oven (180 graden). Draai hem af en toe een kwartslagje om. Hij moet lekker zacht en gerimpeld zijn. Laat hem nu helemaal afkoelen. Kijk uit dat niemand hem weggooit, want dat was bij mij bijna gebeurd!

Haal daarna het kroontje en het velletje eraf, snij in stukken en doe ze in de keukenmachine.



Heb je nog een blikje staan, neem dan vier stukken artisjok en voeg ze toe aan de aubergine.




Maak kennis met het kroonjuweel onder de ingrediënten van deze tapenade: Koriander.
Knip de bos ruwweg in wat stukken en voeg toe aan het aubergine/artisjokken-mengsel; met steel en al!

Weet iemand overigens of je kruiden moet wassen? Blijft een mysterie. Ik doe het wel, voor de zekerheid, maar wat zou het fijn zijn als blijkt dat het helemaal niet hoeft.

 


Goed, neem nu een stuk Pecorino kaas, wat kaas is van het schaap, en rasp er twee handen vol van. Voeg toe aan de rest.


En ik zou het belangrijkste bijna vergeten: een knoflookteen!

Op dit punt mag er nog 1,5 eetlepel olijfolie bij (geen extra vierge, waarom weet ik ook niet), 3 theelepels citroensap, peper en zeezout. 

Nu mag de keukenmachine gaan draaien, maar let op, niet te lang want een beetje structuur is juist wel lekker (pulse gebruiken is ook een goede optie).




En kijk: een enorme bak koriander pasta vol goodies uit de natuur. Wie wil dat nou niet?!
Wanneer ik dit eet, op rijstwafel of boekweitboterham (op dit punt rol ik met mijn ogen want wat een gedoe eigenlijk) voel ik me, ondanks de ontberingen van o.a. koffie-gemis, gelukkig. Dat is wat deze tapenade met je doet. 

 


Vanmiddag at ik hem dus met die boekweit-zuurdesem-boterham. Te lekker.

En vanavond mocht hij een rol vervullen bij het diner. Dat bestond overigens uit geroosterde kleine aardappeltjes in de schil en broccoli/knoflook uit de oven (volgens de 'best broccoli ever'-methode, met limoen erover uitgeknepen). 

"Ah, ik zou bijna de nieuwe tapenade vergeten!" riep ik naar mijn pannenkoek-etende familie terwijl ik naar de koelkast rende. Ik nam plechtig een lepeltje en klodderde hup, zo wat flinke lepels over de aardappels en de broccoli. Ik strooide er nog wat losse Pecorino erover en verkruimelde een paar pecannoten en...man begon verlangend te kijken naar mijn eten!

 


Kijk, zo krijg je langzaamaan vanzelf het hele gezin op het gezonde spoor.

Goed weekend!
Nelleke



8 opmerkingen:

  1. Eet je wel eieren? Uit de dukanmethodedieet heb ik een goede pannekoekrecept. 2 eieren, 2 eetl.vocht en 2 eetl. haverzemelen (als dat mag) goed opkloppen en als pannekoek bakken maar wel heel langzaam op laag vuur als 1 kant klein beetje bruin is, anders lijkt het meer op omelette. Van het Atkinsforum heb ik een andere van bolletje buffelmozarella en 2 eieren, zelfde verhaal met staafmixer opkloppen en heeeel langzaam bakken. Ik gebruik ze ook wel als wrap.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van een banaan en een ei kun je ook pannekoekjes maken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nelleke,
      Wat een goed idee. Weet jij misschien ook de verhoudingen?

      Verwijderen
  3. Van een banaan en een ei kun je ook pannekoekjes maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit recept ga ik uitproberen, ziet er zalig uit! groetjes Desiree

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste tapenade ever!!! Bedankt voor de inspiratie en succes met je gezonde jaar. (P.S. ik denk dat ik de volgende keer minder pecorino gebruik om het nog gezonder te maken ;-))

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier was!