vrijdag 31 mei 2013

Dag 109 De kosten en de baten.

.


Het is niet overdreven; ik breng deze dagen veel, heel veel tijd door in de keuken. Vandaag ben ik officieel begonnen met het 28 dagen ontgiftingsdieet van Jacqueline van Lieshout. Het betekend geen vlees, geen granen (in mijn lichtgewicht geval wel havermout en af & toe een boterham van boekweit-zuurdesem), geen suikers en geen producten waar onnatuurlijke dingen in zitten, en o ja, geen koffie! Afgelopen week heb ik het meeste al toegepast, een beetje stapsgewijs, en ik kan melden: het is te doen. Heavy, maar te doen.

Het grootste hiaat blijkt niet te zijn het weerstaan van bonbons, taart op een feestje, of het moeten missen van koffie terwijl je man lekker in z'n cappuccino roert. Het grootste ding, althans voor mij, is dat het zoveel tijd kost om zo te leven. Men, ik ben hele dagen bezig om al die groente-gerechten te genereren. En dan al die afwas!!!

Toch, laatst verzuchtte ik tegen Frits, net nadat ik de theedoek eindelijk had weggehangen: "Er begint zich iets in mij te manifesteren." "Vertel." reagereerde hij. "Nou, ik voel een diepe... tevredenheid." En zo is het. De heerlijke smaak van het pure eten weegt op tegen the efforts. En het niet langer weg kunnen vluchten in makkelijke en ongezonde sweets & coffee maakt dat ik bij diepere issues terecht kom. Ga die aan en je komt uiteindelijk terecht bij...tevredenheid.

Niet voortdurend, maar af en toe begin ik dus onvermoede vruchten te plukken van dit groente en fruit avontuur. Bonus!



Goed, weer even terug naar het leven van alledag. Wie heeft er wel eens gehoord van Misome? Nee? Ik dus ook niet. Dit hier op de foto is Misome en ik heb er noodgedwongen al twee avonden mee gekookt. Het kwam op mijn weg via de Odin-groente tas.
Misome is familie van de paksoi. Het smaakt goed wanneer je het roerbakt met uitje, knoflook en cherrie-tomaat, terwijl je er de laatste minuut nog flink wat blauwschimmelkaas (tijdens de 28 dagen van geit of schaap) aan toevoegt in de pan. Mmm...

Dus vraag me of ik een lekker receptje ken met Misome en vandaag de dag verblik of verbloos ik niet langer. Ook een onvermoed winstpuntje ten opzichte van vier maanden geleden.

Fijn groen & gezond weekend!



maandag 27 mei 2013

Slowjuice je schoon...

"Hé hoi, Nelleke, alles goed?" riep een kennis toen ik tegen haar op botste in de kerk. Ze keek me nog eens aan, wachtte even en zei toen het fijnste wat ik die week had gehoord: "Wat zie jij er schoon uit!"



Een bijzonder welkome uitspraak zeg, ik koester 'em. Want nu ik mezelf heb overgegeven aan een Gezond Voedingspatroon (geen suiker, slechte vetten en koffie maar wel heel veel groens, fruitigs en plantaardig eiwitrijk voedsel) is het knokken geblazen. Nu pas weet ik hoeveel momenten ik me voorheen gaande hield door even iets lekkers te eten of een koffietje te drinken. Laat dat allemaal weg en een uitdaging heb je. Zo'n zes keer per dag. Niet makkelijk I'll tell ya, dus dat het schone ervan af begint te stralen doet me goed!

Toch, het loutert ook, deze periode, en dat is natuurlijk een pre. Ik leer genieten van een koel glas water, terwijl ik in de tuin een boek lees. EN...



Ik leer steeds beter groente te bereiden. Wat dacht je van courgettesoep met geroosterde sesamzaadjes en pompoenpitten voor lunch?  




Of salade van snijbiet, spinazie, sla, tomaat, makreel en walnoot. Behoort hier tegenwoordig gewoon tot de mogelijkheden!

Dat er een nieuwe personality bij is gekomen in de keuken maakt het allemaal nog veel leuker. Let me introduce you to...




De Omega 8006 Vegetable & Fruit Juicer!!!
Hij is werkelijk fantastisch. Nadat vorige week mijn sapcentrifuge het begaf heb ik de knoop doorgehakt en heb een slowjuicer aangeschaft.
 



Het principe ervan is dat de groenten door een schroef-mechanisme worden platgedrukt. Daardoor blijven alle kostbare elementen van het sap behouden en komt er tijdens het persproces weinig lucht bij waardoor het sap veel langer houdbaar is. 

Het is ongelooflijk hoeveel meer sap eruit komt dan bij de sapcentrifuge. De pulp is gortdroog en het sap smaakt echt heerlijk. Ik ben ZO blij met mijn Omega Machine. En het allerfijnst; het afwassen is in twee minuten gedaan. Een waar verschil. 



Vandaag heb ik (bij Xenos) fijn de juiste flesjes gevonden om het sap in te bewaren. Zo sapten de kindjes en ik vanavond een hele berg sap en hebben we voor de komende dagen een voorraadje. 



Wat hier nog mist is een fotoverslag van de dagelijkse 2 fruit & groente - items van de week. Ik was echter te zeer aan het uitvogelen hoe ik mijn lunches en diners moest verzinnen en bereiden volgens de '28-dagen'-methode dat fotograferen niet in me opkwam. Moest zo zijn, denk ik.

Happy weekdays!
Nelleke



vrijdag 24 mei 2013

Dag 102 Up,down, up, down

Na de euforie van vorig weekend is het hier niet allemaal zo up-hill gegaan als gehoopt, moet ik zeggen. En dat is nog mild uitgedrukt. Na het sapvasten-weekend dacht ik leuk even door te trekken en er een maandje anders eten achteraan te doen, maar dat viel tegen.

Het idee van het dieetboek "in 28 dagen van gifbelt naar tempel" (thanks for the visual, urgh) is o.a.dat je geen granen eet. Ja, leuk als je rustig op de bank zit met een glas kruidenthee en een goed boek. Maar wanneer je op woensdagmiddag langs drie sportclubs sjeest, fietsen in en uit auto's moet laden, wiebelende kinderen in sportkleding hijst, eten moet halen én koken en tussendoor even de was ophangt, dan is het voor mij simpelweg onmogelijk om geen granen te eten. Ik stond op het punt van flauwvallen en maakte ruzie met de kinderen. Voel je 'em?

's Avonds de dag overdenkend kwam ik tot deze conclusie; onderzoekt alle dingen en behoudt het goede. Wat voor mij, met mijn 53 kilo en een supersnelle verbranding inhoudt dat op groente, fruit en wat nootjes leven geen optie is. Het is simpelweg niet verantwoord (want heb je geen vet om te verbranden, dan begint je lichaam aan je spieren te knagen), en sowieso niet haalbaar.



'Hoe behoudt ik dan het goede?', overpeins ik een aantal dagen, want ontgiften blijft een wens. Ik besluit een paar dingen te doen, deze week, uit het 28-dagen-plan en dan te kijken of ik het volgende week wellicht nog wat verder kan tillen. 
Ik begin de ochtend als eerste met een glas warm water met citroen, helemaal volgens plan. Dat plan gaat namelijk zo:
.
* Begin de dag met een glas warm water met het sap van een halve citroen. Oké, heb ik nu dus gedaan.
* Doe het ontgiftingsdoucheritueel (droogborstelen, warm douchen, koud douchen en drink weer een glas water). Ja, ook mee klaar.
* Maak een glas groentesap (glass of fresh wordt het genoemd, het bevat allerlei groenten plus een appel voor de smaak) en drink het in kleine slokjes op. Geniet ervan!



En dat is dus wat ik op dit vroege tijdstip sta te doen. Ik maak de groentedrank.



En drink hem rustig op.





Terwijl ik het glass of fresh drink bestudeer ik nog eens het 28-dagen plan. Wat mag je wel en wat mag je niet? Mmm, zuivel van geit en schaap wel, zuivel van koe niet. Dat lijkt me een makkie. Tegenwoordig verkoopt Albert Heijn geitenmelk en yoghurt.

Een half uur na het groentesapje neem ik een kom warme havermout, voor de broodnodige energie. Eens proberen hoe het smaakt wanneer ik het met geitenmelk maak...gaat prima.




Bij wijze van lunch wordt een goed gevulde salade voorgesteld in het plan. Ik maakte er één met spinazie, snijbiet, gegrilde puntpaprika, tonijn en sesamzaad.

Die snijbiet zat in ons Odin-pakket. Het was volgens mij de eerste keer in mijn leven dat ik snijbiet zag en at. Ik voelde me helemaal veggie-town  in-crowd.




Als tussendoortje neem ik een kopje brave kruidenthee en een vruchtensmootie (ananas-kiwi). Zucht, het is wel doorzetten hoor. Het klinkt allemaal ultra gezond en verantwoord maar ik hunker soms naar een cappuccino met chocoladekoek.

Toch, ik leef nu al zolang op een laag energiepijl, heb al zo lang vage klachten. Ik wil me eindelijk serieus toewijden aan verbetering van mijn gezondheid. Ik begon met het heldere doel van twee keer groente en fruit per dag, en dat bracht al mooie veranderingen (geen blaasontstekingen meer!). Maar nu ik zoveel lees over voeding en wat een verschil het kan maken, verlang ik naar een diepere weg van genezing. Dus ik ben bereid om door te zetten en de koffie met koekjes te laten staan.





Tot slot een gedenkwaardige foto. Ik maakte hem gisteravond. Het leek me leuk om tijdens Lingo (ons gezin is fan) nog een glaasje weg te klokken samen met Frits. Ik nam wat groente, waarbij het me al opviel dat de wortels nauwelijks door te snijden waren, zo hard waren ze, en perste dat het een lieve lust was....

Totdat de machine begon te roken!!! En er mee stopte!!! Dat was het einde van mijn lieve sapcentrifuge.
Gelukkig heeft iedere crisis een keerzijde, waarover maandag meer.

Goed weekend allemaal!


maandag 20 mei 2013

Nieuw terrein: 3-daagse detox

Mijn voedings-ontdekkingstocht (want dat is wat dit jaar ontegenzeglijk aan het worden is) is in een nieuw gebied terecht gekomen; ik bevind me momenteel in het land van Ontgifting.

Al sinds een paar weken loop ik te zoeken naar een goed moment voor een drie-daagse sapvastenkuur. Telkens lees ik er weer over en het besef dat je weliswaar gezonder kunt eten, maar dat afvalstoffen (in loop der jaren in lijf en darmen opgehoopt) de opname ervan zouden kunnen hinderen, laat me maar niet los. Drie maanden geleden wist ik nog van niets,  nu verlang ik naar zo'n innerlijke lijfelijke schoonmaakbeurt. Loslaten van slakken en afvalstoffen, dat is wat ik heel graag wil.

Dus toen Frits voorstelde om het pinksterweekend met de jongens naar Zeeland te gaan zodat ik in alle rust kon detoxen hier thuis sprong ik een gat in de lucht en bestelde...


 

Deze geheimzinnige doos.




Waar mijn "maaltijden" voor de komende drie dagen uit tevoorschijn kwamen. Compleet met vitaminepreperaten, cranberrie-, citroen-,  en aloe vera-shots. Plus een kleidrankje voor 's avonds.




Op deze manier hoef je je niet bezig te houden met uitdenken, kopen en maken van de sappen (en niet te vergeten het afwassen van de sapmachine 3 x per dag) en dat cadeau heb ik mezelf geschonken. Juist de planning van zo'n sappenkuur vind ik lastig en zo had ik meteen overzicht. Fijn, want rust en ontspanning (laat alles maar losssss)  vormen een belangrijk onderdeel van het ontgiftingsproces. Daar kan ik me nu in alle rust aan overgeven.

Het pakket bestelde ik bij  De Sapmeesters en wordt altijd voor 12.00 uur bezorgd, op de eerste sapdag. Bij mij arriveerde het zelfs om 9.00 uur. Meteen beginnen maar dus!




De dagen ervoor hield ik me aan de voorschriften van het afbouwen en dronk gehoorzaam een groenteshake.



Lunchte met salade.



En at 's avonds met smaak een bord met alleen maar groenten. Ik blijf me verbazen dat ik dit kan!!!!




Eerlijk is eerlijk, op de ochtend van dag 1 voel ik me wankel, licht in mijn hoofd en hevig gestrest. Ik, die altijd begint te bibberen bij te weinig voedsel-inname, die de hele dag door moet eten om energie te genereren, zou ik dit kunnen? Diep ademhalend besluit ik veel te rusten en me niet al te druk te maken. Tomaatjes en komkommer liggen binnen handbereik bij wijze van plan B - wanneer ik dreig flauw te vallen.

Maar na het drinken van het eerste flesje voel ik me goed gevuld en verdwijnt er wat van de spanning. De sappen van De Sapmeesters zijn aan de dikke kant en bevatten wel een halve liter sap per maaltijd.




Die dag geef ik me tevens over aan een ander detox-fenomeen: het doucheritueel met droogborstelen (zie filmpje hier), douchen en afsluiten met een KOUDE douche-massage. Wwhhhaaaa! Is ook he-le-maal niets voor mij. Als er ìemand is die drie kwartier doet over "wennen aan het water" bij een bezoekje aan zee, ben ik dat wel.
.
Maar, mijn verlangen naar ontgifting en innerlijk schonen groeit groter dan mijn aversie tegen koud water. Dus haal ik diep adem en....doe het. Het gaat zo: eerst met de koudedouchestraal de voeten masseren, dan de onderbenen, knieën, armen en, als je het kunt verdragen, de bovenbenen. En dit niet een paar seconden maar een paar minuten!!!
.
Ik kan niet anders zeggen: het voelt weldadig achteraf. En het geeft voldoening! Ik geef mezelf kusjes op de arm van pure trots.





Daarna is het tijd voor een terecht verwenmoment: lekker warme thee. Mag gelukkig, als het maar kruidenthee is. 




En zo breng ik drie dagen door; met sappen, heel veel water, kruidenthee, detox-douche-rituelen, veel lezen, wandelen en rusten. Vandaar mijn blogloze vrijdag - de sociale media, kranten, en tv worden afgeraden. Blik op de natuur is het devies!

Dus neem ik trouw 's ochtends mijn doosje pilletjes en drink 's avonds het kleidrankje, wandel en staar uit het raam naar de vogeltjes die van en naar ons vogelhuisje vliegen.



Als afsluiter en ondersteunend ontgiftingsmiddel neem ik een bad met Himalayazout. Daarna begeef ik me met veel warme kleren, een kruik en een extra deken richting mijn bed. Het is de bedoeling dat je flink gaat zweten om zo afvalstoffen kwijt te raken. Maar, niets van dat alles bij mij, al ben ik wel ontzettend loom en prettig moe. Al met al is zo'n zoutbad een fijne ervaring.


Wat conclusies na deze drie dagen:

- Ik vond het goed te doen, vooral dankzij het feit dat de gewone dagelijkse dingen niet hoefden. Ik heb feestjes gemeden, hoefde niet te koken, te werken of voor anderen te zorgen. Kijk, dan kun je wel wat calorietjes missen (je krijgt nl. maar de helft aan calorieën binnen).

- Het pakket van De Sapmeesters maakte de kuur voor mij overzichtelijk; er zat een duidelijke gebruiksaanwijzing bij, en supplementen & shots werden meegeleverd. Hoe eenvoudig kan het zijn?
Ik vond sommige sappen echter lekker en sommige niet. Het lastigste vond ik dat de sappen uit de koelkast kwamen en dat ligt me niet zo prettig op de maag. Bij zelf persen van sappen is er sprake van kamertemperatuur en kun je maken wat jezelf het lekkerst vind. Maar voor deze eerste keer ben ik blij dat ik het op deze manier heb gedaan.

- Ben ik erg ontgift? Ik weet het niet, ik voel me wel fijner, heb een tintelend gevoel op mijn huid, en voel me schoon. Maar ik vermoed dat er nog wel wat meer komt kijken bij een grondige reiniging van lijf en darmen.



Daarom plak ik er een maandje 'anders eten' achteraan. Hoewel ik de titel van het boek "In 28 dagen van gifbelt naar tempel" nogal onprettig beeldend vind, beschrijft het boek een prima 4-weeks dieet waardoor het lichaam de kans krijgt te ontgiften. Aangezien ik, na deze drie vast-voedsel-loze dagen,  alles lekker vind wat ik in deze boeken tegenkom (humus, tapenade mmm...) lijkt me dit een handig moment om er mee te beginnen.
Het is eigenlijk een veganistisch dieet, maar je mag wel vis en zuivelproducten van geit en schaap. Geen pasta's maar wel ronde bruine rijst. Dat ga ik redden!!


Tot vrijdag!







maandag 13 mei 2013

Gezond in week 18!

Ik ben er weer en wat is er veel gebeurd! Als ik alle groente & fruit avonturen met jullie zou willen delen die ik de afgelopen weken heb beleefd zou dit een veel te lange post worden. Mijn kennis groeit, en mijn interesse ook, het vermogen om gezond te koken ontwikkeld zich stapje voor stapje EN op het vlak van 'gezond eten met kinderen' zijn nieuwe successen geboekt! Dat laatste mede dankzij jullie reacties, lieve lezers. Dus bij deze: dank!
.
Ik heb deze vakantie veel gelezen over voeding én de vrije tijd benut om flink te koken uit Amber Alberda's kookboek uit de serie 'Eet jezelf mooi, slank en gelukkig'. WAT een lekker kookboek en wat heb ik er veel uit geleerd over voeding!



Eindelijk kruist een kundig iemand mijn pad die ingaat op het fenomeen 'schommelende suikerspiegel' en uitlegt wat je met voedsel-keuzes kunt doen om je suikerspiegel stabiel te houden. Want o, wat is dat voor mij van belang.

Het is een kookboek waarvoor je wel wat lef nodig hebt. Tenminste, ik had echt cold feet voor ik eraan durfde te beginnen. Al die ingrediënten waar ik nog nooit van had gehoord (amandelmelk?!). Maar let op, in mijn verslag van week 18 kom je wat dappere pogingen tegen. EN, het gaat steeds beter.




Goed, de eerste dag van de afgelopen week begon met een appel-bietensap. Altijd goed voor de reiniging van 't inwendige lijf. 




Nummer twee werd een boterham met eigengemaakte humus en tomaten, besprenkeld met parmezaanse kaas. Ik had nog net een centimetertje liggen, kwam precies goed uit. En lekker!!

En zelfs kwam ik toe aan een sapje bij wijze van nummer drie. Maar wat erin zat...beats me. (Met een bijrol voor de Allerhande van deze maand: 100% groente!).




Op dinsdag mocht ik weer eens met vriendin Gerlinde naar het leukste bio hang-out-plekje van Amersfoort: Coffee Corazon.  Dat betekende heerlijk een dagje geen sapcentrifuge afwassen. 
Het eerste gezonde item was voor mij een smaakvol fris sapje met ananas-appel-gember.




Waarna we overgingen op het grotere werk en een salade bestelden. What a treat! Wie had ooit kunnen denken dat ik vrijwillig een salade zou bestellen (in plaats van een broodje kroket) en er zo van zou genieten? 
Die van mij bestond uit sla, sardientjes, olijven, tijm, zongedroogde tomaat, kappertjes en gegrilde groente. Dankzij Amber Alberda weet ik nu dat ik een eiwittype ben die energie krijgt van eiwitten, in plaats van bv. granen, pasta ed. Zo'n salade met sardientjes werkt voor mij dan ook als het krijgen van nieuwe batterijen.




De woensdag: die dag waren we zo in de weer met deze gezonde variant van chocoladetaart dat ik verder nergens meer aan toe ben gekomen. Maar, komende uit Amber's boek, zit deze taart vanzelfsprekend boordevol voedingsstoffen. Hij is gemaakt van amandelmeel, boekweitmeel, fijngemalen hazelnoten, scharreleieren (van de kipjes van buurvrouw Veronica), bio cacao, chocola (80%) en agave-siroop. 

De taart is gezond, maar smaakt hij ook lekker? Een vriend van ons die mocht proeven formuleerde het zo: "Stel je erop in dat je iets krijgt wat niet zozeer goed smaakt maar wel erg gezond is, dan is het best heel lekker". En dat vond ik nou ook. 



Donderdag: weer een recept uit het boek: groene pannenkoekjes! Dat wilden Leonard (6) en ik wel eens proberen. En warempel - heerlijk. De groene kleur moest van courgette komen, maar dat had ik niet in huis. Dan maar veldsla, dacht ik snel, dat is tenslotte ook groen en groentig.

De truc met de stroop gaat als volgt: gebruik agavestroop. Dat is ook zoet maar heeft een lage score op de  glycemische index waardoor het je suikerspiegel met rust laat. Winst!




Na de pannenkoekjes gingen we op pad. Hup, sapje (spinazie, radijs, wortel, appel) dan maar mee in de auto.



Op vrijdag lunchten Frits en ik fijn in een restaurant. Heerlijk even tijd om bij te praten. En met een goed glas versgeperste jus erbij is dat helemaal een feest.



De salade was precies goed: groente én eiwitten. En zo had ik ook op vrijdag twee dingen aan groente & fruit tot me genomen. Het blijft een handzame doelstelling!

Een fijne gezonde week toegewenst en tot vrijdag!